A ghí, vagyis a tisztított vaj évszázadok óta az indiai konyha elengedhetetlen összetevője. A ghí kémiai összetétele stabil, így kiváló választás magasabb hőmérsékleten történő főzéshez és sütéshez, és jó alternatívája a hagyományos vajnak. A telített zsírok magas aránya miatt nem szabad teljes zsírbevitelét a ghí-re hagyatni, bármilyen finom is a diós, testes íze.
A ghí kellemes, diós íze kivételesen jó választás az ázsiai ételekhez. India számos regionális konyhájában a ghí-t a fokhagyma, a kurkuma és a kömény ízének kihangsúlyozására használják. Az ájurvédikus hagyomány szerint étkezés előtt önmagában is fogyasztják az emésztés elősegítésére.
Tökéletes golyóálló kávéhoz.
A hagyományos vaj és a ghí között az a különbség, hogy az utóbbiból eltávolították a vizet és a tejfehérjét. Valójában ez egy organikusan előállított „vajolaj”, amely alpesi tehenek friss, biotanúsítvánnyal rendelkező, fűvel táplált tejéből készül. Ezen a farmon a tehenek szabadon legelhetnek az Alpokban, alpesi gyógynövényeket és füvet. A ghí nem tartalmaz kazeint vagy laktózt, amelyek a tejtermék-intolerancia tipikus okai, de nem tejmentes vaj.
Felbontás után hűvös helyen, jól lezárva tárolandó. Gluténmentes, laktózmentes. Nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket.
Összetevők
bio ghí
Tápanyagtáblázat (100g)
energia |
3 768 kJ/ 900 kcal |
zsír |
100 g |
-ebből telített |
65 g |
szénhidrát |
0 g |
-ebből cukor |
0 g |
fehérje |
0 g |
só |
0 g |
Dióféléket (kesudió, brazil dió, pekándió, pisztácia, makadámia, mogyoró és dió), mandulát, szezámmagot és tejsavófehérjét (tejből) feldolgozó gyárban csomagolják.