A ghí, vagyis a tisztított vaj évszázadok óta az indiai konyha elengedhetetlen összetevője. A ghí kémiai összetétele stabil, így kiváló választás magasabb hőmérsékleten történő főzéshez és sütéshez, és jó alternatívája a hagyományos vajnak. A telített zsírok magas aránya miatt nem szabad teljes zsírbevitelét a ghí-re hagyatni, bármilyen finom is a diós, testes íze.
A ghí kellemes, diós íze kivételesen jó választás az ázsiai ételekhez. India számos regionális konyhájában a ghí-t a fokhagyma, a kurkuma és a kömény ízének kihangsúlyozására használják. Az ájurvédikus hagyomány szerint étkezés előtt önmagában is fogyasztják az emésztés elősegítésére.
Tökéletes golyóálló kávéhoz.
A hagyományos vaj és a ghí között az a különbség, hogy az utóbbiból eltávolították a vizet és a tejfehérjét. Valójában ez egy organikusan előállított „vajolaj”, amely alpesi tehenek friss, biotanúsítvánnyal rendelkező, fűvel táplált tejéből készül. Ezen a farmon a tehenek szabadon legelhetnek az Alpokban, alpesi gyógynövényeket és füvet. A ghí nem tartalmaz kazeint vagy laktózt, amelyek a tejtermék-intolerancia tipikus okai, de nem tejmentes vaj.
A grass-fed ghee számos előnnyel rendelkezik a hagyományos vajakkal összehasonlítva:
- Magasabb ásványi anyag- és vitamin tartalom: A grass-fed ghee több A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz, valamint nagyobb mennyiségű ásványi anyagot, például kalciumot és cinket, mint a hagyományos vaj.
- Jobb zsírsav profil: A grass-fed ghee alacsonyabb az omega-6 zsírsavak szintjén és magasabb az omega-3 zsírsavak szintjén, amelyek fontosak a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
- Szívbarátabb: A grass-fed ghee magas arányban tartalmaz olyan egészséges zsírokat, mint a konjugált linolsav (CLA), amely jó hatással van a szív egészségére és a zsírégetésre.
- Egészségesebb táplálkozás: A grass-fed ghee kisebb mértékben tartalmaz transzzsírokat és méreganyagokat, mint a hagyományos vaj, amelyek negatívan befolyásolhatják az egészséget.
- Állatbarát: A grass-fed ghee szarvasmarhákat természetes módon táplálják, legeltetik, így a termék állatbarátabb, mint a hagyományos vaj.
Ezen előnyök miatt a grass-fed ghee kiváló alternatívája lehet a hagyományos vajnak, ha szeretne egészségesebben étkezni és jobb zsírsav profilt szeretne elérni.
Felbontás után hűvös helyen, jól lezárva tárolandó. Gluténmentes, laktózmentes. Nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket.
Összetevők
bio ghí
Tápanyagtáblázat (100g)
energia |
3 768 kJ/ 900 kcal |
zsír |
100 g |
-ebből telített |
65 g |
szénhidrát |
0 g |
-ebből cukor |
0 g |
fehérje |
0 g |
só |
0 g |
Dióféléket (kesudió, brazil dió, pekándió, pisztácia, makadámia, mogyoró és dió), mandulát, szezámmagot és tejsavófehérjét (tejből) feldolgozó gyárban csomagolják.